• Sofa Terpanjang Di M’sia Akan Dipamer Ke Seluruh Negara

  Reporter: Bukan Nama Sebenar
  Published: Monday, 26 September 2016
  A- A+


  Sofa terpanjang yang diperbuat daripada 3,000 helai kain terpakai jenis denim yang mendapat pengiktirafan daripada Malaysian Book of Records pada April lepas, bakal dipamerkan ke seluruh negara.

  Penyelaras Program Persatuan Seni Jahitan Kreatif (PSJK) Asmassura Tokiman berkata sofa berukuran 52.5 meter itu kini dipamerkan di sebuah pusat membeli-belah di Ipoh

  “PSJK dengan kerjasama Pusat Latihan Kraftangan Epal akan pamerkan sofa ini ke seluruh negara antaranya Melaka, Terengganu, Kuantan, Sabah dan Sarawak. Ia akan berada di setiap lokasi selama 10 hari,” katanya.

  Beliau berkata penghasilan sofa itu bertujuan untuk meningkatkan kesedaran dan menarik minat orang ramai supaya lebih kreatif menggunakan bahan kitar semula, sekaligus menghasilkan produk baharu yang bermanfaat untuk semua.


  “Sofa itu yang mengambil masa selama enam bulan untuk disiapkan dihasilkan oleh lebih 1,000 orang terdiri daripada pelajar sekolah, agensi kerajaan, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) termasuk 40 pesalah yang masih menerima hukuman di Penjara Seberang Perai, Pulau Pinang,” katanya.

  Asmassura berkata sofa berkenaan boleh memuatkan sehingga 140 orang dalam satu-satu masa.

  Katanya, selain itu pelbagai produk yang dihasilkan daripada bahan kitar semula seperti kain denim, baldi, botol dan plastik turut dipamerkan dan dijual kepada orang ramai dengan harga yang berpatutan.

  “Orang ramai juga berpeluang melihat idea-idea kreatif bagaimana untuk menghias semula pakaian lama menjadi baharu melalui pameran ‘Restyle’ dan merasai pengalaman menjahit ’tissue pouch’ dan ‘charging pouch’.

  “Aktiviti seperti ini dapat memupuk semangat kerjasama dan berkongsi ilmu dengan orang ramai,” katanya.- BERNAMA

  Subjects:

 • 1 comment to ''Sofa Terpanjang Di M’sia Akan Dipamer Ke Seluruh Negara"

  ADD COMMENT
  1. Aduih...tak ada benda lain ke yg lebih berfaedah untuk dibuat?

   ReplyDelete