• Menanti Kepulangan Wira Paralimpik Hari Ini

  Published: Thursday, 22 September 2016
  A- A+

  Sambutan besar-besaran menanti kepulangan wira Malaysia di Sukan Paralimpik Rio de Janeiro, Brazil, yang pulang ke tanah hari ini.

  Menerusi posting di Facebook Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin, beliau menjemput rakyat Malaysia untuk menyambut kontinjen paralimpik pada pukul 2 petang di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

  Selain itu bagi mereka yang berada di sekitar ibu negara, anda mempunyai peluang untuk menyambut atlet paralimpik apabila mereka tiba di Jalan Tun Razak sekitar pukul 5.30 petang.

  Mereka kemudian akan dibawa mengggunakan bas tidak berbumbung dalam perarakan yang bermula dari Jalan Tun Razak menuju ke KLCC melalui Jalan Ampang dan berhenti seketika di pintu masuk Dewan Filharmonik Petronas.

  Konvoi itu kemudiannya akan melalui Jalan Sultan Ismail dan Jalan Raja Chulan sebelum berhenti sekali lagi di kawasan air pancut berhadapan pintu utama pusat beli belah Pavilion di Jalan Bukit Bintang sebelum bergerak ke destinasi terakhir di Pusat Kecemerlangan Sukan Paralimpik di Kampung Pandan.

  Kontinjen paralimpik mencipta sejarah cemerlang sukan negara apabila meraih tiga pingat emas dan satu gangsa menerusi acara olahraga, sekali gus menamatkan cabaran di kedudukan ke-36 dalam pungutan pingat keseluruhan.

  Pingat emas pertama dimenangi atlet pecut Mohamad Ridzuan Mohamad Puzi dalam acara 100m T36 lelaki, disusuli emas kedua menerusi Muhammad Ziyad Zolkefli dalam acara lontar peluru F20 lelaki, yang turut mencipta rekod dunia dengan balingan sejauh 16.84 meter.

  Pingat emas ketiga disumbangkan Abdul Latif Romly dalam acara lompat jauh T20 lelaki yang turut mencatat rekod baharu dunia dengan lompatan 7.60 meter, manakala gangsa diraih Siti Noor Radiah Ismail dalam acara lompat jauh T20 wanita dengan memperbaharui rekod Sukan Para Asia dengan jarak 5.20 meter.-mStar

  Subjects:

 • No Comment to " Menanti Kepulangan Wira Paralimpik Hari Ini "