• Malaysia Tawar Insentif Paralimpik Tertinggi Di Dunia

  Reporter: Bukan Nama Sebenar
  Published: Tuesday, 13 September 2016
  A- A+


  KUALA LUMPUR – Malaysia menjadi negara yang menawarkan insentif paling tinggi di dunia iaitu sebanyak RM1 juta untuk atlet yang berjaya menggondol pingat emas dalam Sukan Paralimpik berbanding negara-negara lain.

  Walaupun Singapura menjadi negara paling mewah di dunia menghadiahkan wang tunai kepada pemenang pingat emas Olimpiknya iaitu sebanyak RM3.03 juta, namun negara tersebut hanya menawarkan sebanyak RM606,088 kepada atlet Paralimpik mereka.

  Durian runtuh untuk atlet Paralimpik negara dihadiahkan oleh kerajaan selepas Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar pada penghujung Ogos lalu mengumumkan ganjaran yang bakal diterima oleh atlet Paralimpik adalah sama seperti yang diberikan kepada atlet Olimpik.

  Khairy kelmarin sekali lagi menegas, ganjaran tersebut adalah berpadanan dengan pengorbanan dan kejayaan mereka yang membanggakan Malaysia.

  “Kejayaan dan pengorbanan atlet para harus dihargai seperti atlet lain, bukan 30 peratus dari atlet ‘biasa’. Saya tidak tahu bagaimana untuk berasa hanya 30 peratus bangga dengan mereka,” kata Khairy dalam satu kenyataan di Facebook - Kosmo

  Subjects:

 • No Comment to " Malaysia Tawar Insentif Paralimpik Tertinggi Di Dunia "