• Harga minyak jatuh berikutan peningkatan penggerudian AS

  Published: Tuesday, 13 September 2016
  A- A+

  SINGAPURA: Harga minyak jatuh hari ini, berikutan kebimbangan terhadap peningkatan penggerudian di Amerika Syarikat (AS) dan pelabur mengambil keuntungan selepas harga minyak meningkat hampir satu peratus pada sesi sebelumnya.

  Niaga hadapan minyak mentah Brent diniagakan pada AS$47.67 satu tong pada 0639 GMT, turun 65 cents, atau 1.4 peratus, daripada penutup terakhir.

  Pertumbuhan meyakinkan output industri China Ogos tidak banyak menaikkan harga minyak kerana pasaran minyak mentah kekal dalam mod pengambilan untung, kata peniaga.

  Pengeluaran industri China berkembang paling pesat dalam tempoh lima bulan pada Ogos, berikutan permintaan produk daripada arang batu kepada kereta pulih yang mana berterima kasih kepada perbelanjaan kerajaan yang lebih tinggi, kredit selama setahun dan ledakan hartanah.

  Peniaga berkata, kejatuhan harga hari ini adalah satu petunjuk peningkatan aktiviti penggerudian di AS yang masih menjadi kebimbangan walaupun harga minyak mentah ditutup lebih tinggi semalam kerana dolar lebih lemah. - REUTERS
 • No Comment to " Harga minyak jatuh berikutan peningkatan penggerudian AS "