• Tarik minat pelajar pelajari subjek BI: Fatimah

  Reporter: Azmin Ramlie
  Published: Tuesday, 30 August 2016
  A- A+

  KUCHING: Guru Bahasa Inggeris (BI) disaran membudayakan inovasi dalam teknik pengajaran dan pembelajaran pelajar di sekolah agar mula meminati subjek itu.

  Gesaan itu dibuat oleh Menteri Kebajikan, Wanita dan Kesejahteraan Masyarakat Datuk Fatimah Abdullah yang percaya pelbagai medium boleh digunakan bagi menarik minat para pelajar contohnya menerusi lagu.

  “Lagu misalnya, adalah satu cara yang amat diperlukan untuk mendekati pelajar muda yang kebanyakannya agak difahami, enggan belajar Bahasa Inggeris.

  “Tiada yang dapat mencapai keajaiban dalam sekelip mata.

  “Malah, ada yang takutkan Bahasa Inggeris. Sudah tiba masanya kita berubah cara pemikiran pelajar terhadap Bahasa Inggeris.

  “Kami mahu mereka melihat ke hadapan untuk menghadiri kelas Bahasa Inggeris selepas ini.

  “Tetapi memandangkan perkembangan terkini, saya berharap anda akan menyahut cabaran ini dan melakukan yang terbaik untuk membantu pelajar kita menguasai bahasa tersebut,” katanya ketika berucap pada Majlis Penangguhan ‘English Language Workshop’ bagi guru-guru sekolah rendah mengajar mata pelajaran BI di Dalat baru-baru ini.

  Beliau katanya memahami bahawa para guru BI menghadapi banyak cabaran dan bekerja di bawah tekanan.

  Namun ia merupakan tanggungjawab warga guru tegasnya, untuk menyahut seruan Ketua Menteri Datuk Patinggi Tan Sri Adenan Satem dalam usaha menangani masalah penurunan subjek ini.

  Beliau sentiasa mengulangi bahawa penggunaan BI adalah perlu dan tidak dapat dielakkan, terutama kerana ia adalah bahasa universal yang digunakan sebagai alat komunikasi di seluruh dunia.

  Maka, sebagai seorang pendidik, kita menyedari hakikat bahawa BI – seperti mana-mana mata pelajaran lain, adalah satu perkara yang sangat mencabar untuk diajar, tegasnya.

  Warga guru tambahnya mewujudkan asas bagi anak-anak kita, dandanan pemimpin masa depan kita selain mencorakkan nasib pelajar kita – pemimpin masa depan yang akhirnya akan menentukan nasib negara.

  Seramai 50 guru telah menghadiri bengkel itu yang diadakan selama dua hari.

  Ia merupakan anjuran bersama Pusat Khidmat DUN Dalat, Pejabat Pendidikan Daerah Dalat dan Akademi Pengajian Bahasa UiTM Sarawak Kampus Samarahan.

  Pada majlis itu, kerajaan negeri turut menyampaikan cek berjumlah RM10,120 kepada SMK Dalat bagi tujuan membiayai sekolah tersebut yang akan mewakili negeri ke Pertandingan Drama Komsas dan Teknologi Pelancaran Roket.

  Turut hadir Penolong Pegawai Pendidikan Daerah Dalat Muhd Aslam Quraisya yang mewakili Pegawai Pendidikan Daerah Dalat, Pengetua SMK Dalat Magdaline John, Pensyarah Akademi Pengajian Bahasa UiTM Sarawak Kampus Samarahan (Fasilitator dan Bengkel) Ng Kui Choo dan Valerie Chan Abdullah. - UB
 • No Comment to " Tarik minat pelajar pelajari subjek BI: Fatimah "