• Restoran Diarah Tutup, Tiga Pengusaha Dan Pengendali Makanan Dikompaun

  Published: Monday, 8 August 2016
  A- A+
  Foto Utusan Borneo
  KUCHING: Sebuah restoran telah diarah tutup manakala tiga pengusaha dan pengendali makanan dikenakan kompaun bagi kesalahan yang dilakukan di bawah Peraturan-Peraturan Kebersihan Makanan (FHR) 2009 berikutan operasi penguatkuasaan dijalankan oleh Jabatan Kesihatan Sarawak di sini, baru-baru ini.

  Operasi minggu lepas terhadap premis makanan merupakan latihan pemeriksaan yang dijalankan oleh kakitangan sempena Mesyuarat Seksyen Inspektorat dan Perundangan Peringkat Negeri Separuh Pertama 2016 Jabatan Penguatkuasaan Undang-Undang Kesihatan Awam.

  Pegawai Kesihatan Dr Samuil-Ashton Satu yang mengetuai operasi itu berkata hanya tiga premis makanan telah diperiksa sebagai sebahagian daripada latihan sambil bekerja kepada kakitangan yang terlibat.

  Namun begitu katanya, operasi itu berjaya mengarahkan sebuah restoran ditutup kerana tidak mematuhi kehendak FHR 2009.

  Beliau menjelaskan bahawa perintah penutupan selama 14 hari di bawah Seksyen 11 Akta Makanan 1983 untuk membolehkan ia menjalankan pembersihan am agar keadaan di dalamnya bersih.

  “Penutupan premis terutama disebabkan keadaan yang tidak bersih dan kebersihan premis, kehadiran serangga atau tikus seperti lalat, lipas dan tikus serta kebersihan diri antara dikenakan terhadap pengendali makanan.

  “Walaupun penutupan itu berkuat kuasa selama 14 hari, restoran ini boleh dibuka lebih awal daripada tarikh yang ditetapkan dalam perintah itu jika premis itu beroperasi dalam keadaan bersih iaitu tahap kebersihan yang memuaskan hati pegawai yang diberi kuasa (Pegawai Kesihatan Persekitaran dan Penolong Pegawai Kesihatan Persekitaran) di mana suatu perakuan akan dikeluarkan, “ katanya.

  Beliau turut mendedahkan bahawa tiga pemilik atau pemilik telah dikompaun di bawah Reg. 11 daripada FHR 2009 kerana gagal mematuhi kewajipan am pemilik premis makanan.

  Empat pengendali makanan telah diberi kompaun di bawah Reg. 32 kerana tidak memakai apron, penutup kepala yang bersih, sesuai dan wajar dan kasut atau Reg. 33 kerana secara peribadi tidak bersih seperti mempunyai kuku panjang, memakai barang kemas, jam tangan, pin atau aksesori lain, katanya.

  Ditanya mengenai kesilapan lazim yang dilakukan oleh pesalah, beliau berkata ini termasuk tidak mempunyai atau menyediakan jadual yang sesuai untuk menjaga kebersihan premis makanan.

  Beliau juga menyebut bahawa lebih banyak operasi penguatkuasaan oleh jabatan itu akan dilakukan tidak lama lagi kerana ini adalah fokus utama aktiviti di bawah Akta Makanan 1983 tahun ini.

  “Nasihat saya kepada pemilik adalah untuk menjaga premis bersih pada setiap masa seperti yang dikehendaki di bawah Reg. 11 dan 34.

  “Untuk pengguna, mereka boleh mengelak premis makanan kotor dan melaporkan kepada Jabatan Kesihatan, majlis tempatan masing-masing atau Kementerian Kesihatan.

  “Mereka (pelanggan) juga boleh membuat aduan mengenai isu-isu berkaitan keselamatan makanan seperti makanan yang tercemar dengan lalat, rambut atau perkara-perkara asing yang lain atau kualiti alam semula jadi tidak seperti yang diperintah atau diminta,” kata Dr Samuil. -UB
 • No Comment to " Restoran Diarah Tutup, Tiga Pengusaha Dan Pengendali Makanan Dikompaun "