• Pencapaian Peng Soon/Liu Ying Membanggakan

  Published: Thursday, 18 August 2016
  A- A+
  Foto BERNAMA

  RAKYAT Malaysia harus bangga dengan pencapaian beregu campuran negara, Chan Peng Soon/Goh Liu Ying yang berjaya meraih pingat perak Sukan Olimpik Rio de Janeiro malam tadi.

  Walaupun misi memenangi pingat emas pertama negara tidak tercapai apabila mereka tewas kepada pasangan nombor tiga dunia dari Indonesia, Tontowi Ahmad/Liliyana Natsir 14-21, 12-21, namun bagi Ketua Pegawai Eksekutif Sekretariat Sukan SEA ke-29 dan Sukan Para Asean ke-9 (MASOC), Datuk Seri Zolkples Embong, ia adalah pencapaian yang cukup hebat.

  "Mereka telah melakukan yang terbaik, kita harus rasa bangga dengan pingat perak yang mereka bawa pulang. Pasangan Indonesia bermain lebih baik daripada pasangan kita. Mereka tidak mudah melakukan kesalahan dan beri banyak tekanan kepada pasangan kita.

  "Saya mengikuti banyak persembahan mereka di pertandingan antarabangsa dan memang saya akui persembahan beregu campuran dan lelaki (Goh V Shem/Tan Wee Kiong) di Rio adalah yang terbaik saya saksikan selama ini. Mereka betul-betul telah mencapai kemuncak prestasi di Rio, sedangkan kalau kita lihat pencapaian mereka sepanjang tahun tidak begitu baik," katanya.

  Zolkples, yang juga bekas Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara (MSN), berkata demikian selepas menyaksikan perlawanan itu pada 'viewing party' anjuran Kementerian Belia dan Sukan (KBS), bersama lebih kurang 500 orang di Dataran Putrajaya di sini, lewat malam tadi.

  Gandingan Peng Soon/Liu Ying menerima kekalahan kelapan dalam sembilan rekod pertemuan menentang pasangan Indonesia itu, yang merupakan bekas juara dunia 2013, selepas bertarung selama 45 minit di Pavilion 4, Riocentro, Brazil.

  Dalam aksi di Sukan Olimpik Rio de Janeiro, mereka turut tewas 15-21, 11-21 kepada gandingan Indonesia itu ketika aksi peringkat kumpulan pada Sabtu lepas.

  Harapan meraih emas pertama negara di temasya sukan terbesar dunia itu kini disandarkan kepada beregu lelaki, V Shem/Wee Kiong yang akan dicabar pasangan nombor empat dunia, Fu Haifeng/Zhang Nan dari China pada final esok.

  Begitu juga harapan diletakkan kepada jaguh perseorangan negara, Datuk Lee Chong Wei.

  Chong Wei dijadualkan akan menentang musuh tradisinya, Lin Dan juga dari China pada aksi separuh akhir perseorangan lelaki yang juga berlangsung esok. –Bernama

  Subjects:

 • No Comment to " Pencapaian Peng Soon/Liu Ying Membanggakan "