• Lebih 5,000 Tunai Haji Melalui Program Khas - Najib

  Published: Friday, 26 August 2016
  A- A+


  KUALA LUMPUR: Lebih 5,000 imam masjid dan ketua kampung telah memperoleh manfaat daripada Program Khas Haji sejak dilancarkan pada 2011, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

  "Alhamdulillah, sejak 2011 kita telah berjaya menghantar lebih 5,000 orang imam-imam masjid dan ketua-ketua kampung menjadi tetamu Allah di Baitullah melalui program khas haji ini.

  "Saya doakan kesemua mereka dan jemaah haji kita mendapat haji mabrur, mudah-mudahan Insya-Allah," katanya dalam catatan di laman Facebook hari ini.

  Dalam catatan itu, Najib turut memuat naik sebuah video berdurasi 7 minit 25 saat yang menceritakan perjalanan beberapa orang imam dan ketua kampung bertuah yang menerima surat tawaran haji pada tahun ini.

  Antara yang ditampilkan ialah Na'aman Md Aris, 64, imam dari Kuala Lumpur; Mohd Sidek Palil, 69, (imam, Tanjong Karang) dan Osman Suhaimi, 63, (Pengerusi JKKK, Port Dickson) yang rata-rata tidak dapat ke Tanah Suci kerana kekangan kewangan, selain fokus menguruskan kebajikan keluarga masing-masing terlebih dahulu.

  Mereka merupakan antara 1,100 orang imam, ketua kampung dan Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) yang menerima surat tawaran menunaikan haji daripada perdana menteri dalam satu majlis di Putrajaya pada 25 Julai lepas.

  Program tajaan Yayasan 1Malaysia Development Berhad itu bertujuan menghargai sumbangan berterusan golongan imam, ketua kampung dan pengerusi JKKK terhadap masyarakat dan umat Islam. - BERNAMA

  Subjects:

 • No Comment to " Lebih 5,000 Tunai Haji Melalui Program Khas - Najib "