• Kes Keganasan Libat Warga Emas Membimbangkan

  Published: Tuesday, 23 August 2016
  A- A+

  GEORGETOWN - Kes keganasan rumah tangga yang dirujuk ke Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) menunjukkan peningkatan, dan lebih membimbangkan kes berkenaan membabitkan warga emas.

  Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rohani Abdul Karim, bagaimanapun berkata punca berlakunya peningkatan kes keganasan rumah tangga dalam kalangan warga emas itu masih dalam kajian.

  "(Kes keganasan rumah tangga membabitkan) umur 60 tahun ke atas bertambah. Jadi, saya perlu mengetahui apa sebenarnya menyebabkan keganasan rumah tangga melibatkan warga emas ini. Biarlah, itu menjadi tugas saya," katanya.

  Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Anjung Singgah Yayasan Kebajikan Negara Pulau Pinang, di sini malam tadi.

  Rohani berkata, berdasarkan statistik pada 2015, sebanyak 667 kes dilaporkan dan Selangor menunjukkan jumlah kes tertinggi dengan 172 kes, diikuti Kuala Lumpur (96) dan Pulau Pinang (73).

  Menurutnya sehingga Mac tahun ini, 199 kes dilaporkan dengan Selangor masih mencatat jumlah kes tertinggi, sebanyak 32 kes.

  Sementara itu, Rohani berkata, pihaknya memandang serius terhadap isu pengabaian dan kecuaian ibu bapa dan penjaga terhadap anak-anak mereka.

  Jelasnya, pindaan demi pindaan yang dibuat terhadap Akta Kanak-kanak, bukanlah bertujuan untuk menghukum ibu bapa, sebaliknya sebagai langkah pencegahan berikutan kes membabitkan kanak-kanak semakin menjadi-jadi.

  "Kadang-kadang selepas satu kes, satu kes. Saya buatlah kenyataan macam-macam, ingatkan mereka akan serik, tapi tak juga serik. Akhirnya, saya kata kena buatlah juga melalui undang-undang.

  "Oleh demikian, saya tidak akan putus asa, saya akan sentiasa jalankan tugas, saya akan menguar-uarkan, saya akan maklumkan dan saya akan pastikan," katanya.

  Mengenai Anjung Singgah, Rohani berharap tempat tersebut bukan sekadar tempat persinggahan bagi gelandangan untuk tidur, malah sebagai tempat yang menyediakan perkhidmatan sosial yang holistik dalam menangani isu melibatkan golongan itu.

  "Kami memang tidak mahu mereka selama-lamanya di sini. Sebab ini berbentuk sementara. Mereka juga memahami, ini sementara, selepas mereka menyesuaikan diri atau mereka dapat pekerjaan tetap, mereka akan keluar daripada Anjung Singgah," katanya. - Bernama

  Subjects:

 • No Comment to " Kes Keganasan Libat Warga Emas Membimbangkan "