• Video: Sayu, Hafiz Cilik Nangis Ketika Baca Al Quran Sebab...

  Published: Tuesday, 26 July 2016
  A- A+

  SEBUAH video memaparkan seorang hafiz cilik sedang membaca Al-Quran di hadapan beberapa juri kini tersebar menjadi viral di media sosial Indonesia.

  Video tersebut mencetuskan rasa terharu dan keinsafan orang ramai khususnya umat Islam apabila melihat perilaku kanak-kanak lelaki tersebut yang menangis tatkala membaca al-Quran.

  Kanak-kanak tersebut pada awalnya lancar membaca Surah Al-Jumuah, namun tiba-tiba memperlahankan suaranya pada ayat 8 dan menangis teresak-esak.

  Bagaimanapun kanak-kanak itu menangis bukan kerana tidak menghafaz ayat seterusnya, tetapi kerana memahami makna ayat ke-8 Surat Al-Jumuah tersebut.

  Ayat ke-8 Surah Al-Jumuah berkisarkan tentang kematian, iaitu semua yang hidup akan dikembalikan kepada Allah. Berikut ertinya:

  “Sesungguhnya kematian yang kamu lari daripadanya, maka sesungguhnya kematian itu akan menemui kamu, kemudian kamu akan dikembalikan kepada (Allah) yang mengetahui yang ghaib dan yang nyata, lalu Dia beritakan kepadamu apa yang telah kamu kerjakan.” – MYNEWSHUB.CC  Subjects:

 • No Comment to " Video: Sayu, Hafiz Cilik Nangis Ketika Baca Al Quran Sebab... "