• "Leha Seringgit", Pengemis Terkaya Di Sarawak?

    Published: Wednesday, 10 June 2015
    A- A+

    SARIKEI: Sebuah blog mendakwa seorang individu yang dikenali dengan nama jolokkan "Amoi Seringgit" atau "Leha Seringgit" yang mengemis di bandar ini mempunyai hampir RM100,000 di dalam akaun bank simpanannya hasil dari "aktiviti" mengemis beliau.

    Beliau dikatakan dimana cukup popular bagi masyarakat di sekitar bandar Sarikei ini kerana dia adalah seorang peminta sedekah daripada orang ramai.

    Blog tersebut juga mendedahkan rutin harian beliau adalah menangih duit RM1 daripada sesiapa sahaja dan apabila petang dia akan ke bank untuk memasukkan duit hasil "tagihan" orang ramai ke dalam akaunnya.

    Begitulah rutin harian beliau, bagi sesiapa yang baru menjejak kaki ke Sarikei pastinya akan menghulurkan sejumlah wang, kata blog tersebut lagi.

    Kesahihan berita ini belum dapat dipastikan lagi namun sekiranya pembaca Sarawakiana, khususnya mereka yang berada di Sarikei mengetahui akan perkara ini, sila tinggalkan komen anda pada artikel ini. - Sarawakiana


  • 20 comments to ''"Leha Seringgit", Pengemis Terkaya Di Sarawak?"

    ADD COMMENT
    1. Lama x tgk amoi seringgit ni sekrg

      ReplyDelete
    2. carik jk d kedei kopi popular..cnfrm la jmpa..dh 'berumah' d lantei kedei sblh popular..

      ReplyDelete
    3. Kenal sangat.....sebab kmk org sarikei..... slalu tido kede sebelah popular..... kesahihan berkenaan dgn wang simpanan nya ya kmk sik tauk lah.... arwah mak kmk pernah juak mdh yang leha towk org berduit.... fames juak dh leha towk....hehehe

      ReplyDelete
    4. Memang sangat kenal..... slalu terbaring kede sebelah popular ya..... kmk org sarikei ya lah kenal..... byk juak duit nya..... sik tauk juak org kedak memang berduit.... femes dah nya....

      ReplyDelete
    5. Hahahahaaaa its true... I was posting at sarikei hosp 2009.. We didn't know about her but they said she's has mental prob... She always asking only one ringgit from one to another person...

      ReplyDelete
    6. Hahahahaaaa its true... I was posting at sarikei hosp 2009.. We didn't know about her but they said she's has mental prob... She always asking only one ringgit from one to another person...

      ReplyDelete
    7. Admin jika tak pasti kesahahihannya kenapa diviralkan lagi berita dari blog tersebut, setahu saya yang juga berasal dari Sarikei dia memang kurang siuman tetapi bukan pengemis dan bekerja dikilang memproses udang (menanggalkan kulit udang secara manual) & hasil titik peluhnya tidak pernah dibelanjakan sebaliknya disimpan di dalam bank. Inilah dunia media sosial...

      ReplyDelete
    8. Makan boleh lah sebarang makan cakap tu elok2 skit...jgn ckp ikut sdap mulut ko org je...aq warga skei aq tauk la dt tu dt ape..jgn nk bt fitnah d bln pose ni

      ReplyDelete
    9. Mintak admin tolong padam lah artikal ttg cerita pasal mak cik leha tok..setiap tahun dh pkara n cerita ttg mank cik leha to tersebar kat internet n laman sosial FB..seumpama kedak nak menjaik kan nama makcik leha..asal bulan posa adalah cerita kdk tok keluar..dah lh bantuan Dr pihak jbatan kebajikan masyrakat terhadap makcik leha do berentikan taun lepas gara2 gambar yg sapa2 boleh suruh nya pegang buku akaun ya di sebarkan..setiap taun cerita n gambar yg sama jak ttg org tua ya..mohon admin padam artikal ttg makcik leha tk lh..maaf owh min Ada tersilap Kata..tedah ngn makcik leha..setiap taun setiap pusa nya knk post di media sosial..x salah rasanya mun nya Mintak seringgit jk nk..mun seorang ya kurang kewarasn adakah ya di kira mengemis Juak x ow...mun nya kaya..knk rumah nya masih rupa nak nyembah bumi jk..xtauk pa2 tedah org tua ya..moga Allah kurniakan syurga buat makcik leha atas setiap pahala percuma yg org ceritakan ttg nya saban taun...

      ReplyDelete
    10. Bgus siasat sblm mngata..leha ya bkn pngememis..nya org yg kurang siuman tp rajin bkerja..kerja nya d kilang kupak udang..so gaji harian nya akan nya simpan dlm account..nya mmg xmaok d kaco duit gaji nya..ksian tedah d pdh org pngemis..padahal duit simpanan nya ya adalah basil titik peluh nya..tp mmg benar nya kdg ada mintak duit dr org..duit ya la mungkin utk nya bli mkn mnum nya seharian..kdg da yg ksian dgn nya org hulur kn sedekah buat nya..nya kn kurang siuman..lelah jk tedah ya kja d pdh org mngemis..

      ReplyDelete
    11. Nowadays people have become beggars was not the man who really needs or poor people in the true sense
      togel online

      ReplyDelete
    12. Setiap kali saya singgah di Sarikei untuk balik ke Saratok..saya menghulurkan RM5 untuk dia bila dia beroperasi minta sedekah kat sekitar area stesen bas dan tempat makan near Sarikei wet market. Woww..lihai liauuu lah Si Leha Seringgit nih...

      ReplyDelete
    13. Setiap kali saya singgah di Sarikei untuk balik ke Saratok..saya menghulurkan RM5 untuk dia bila dia beroperasi minta sedekah kat sekitar area stesen bas dan tempat makan near Sarikei wet market. Woww..lihai liauuu lah Si Leha Seringgit nih...

      ReplyDelete
    14. mulia org camtok disisi Allah;)

      ReplyDelete
    15. biar jaik dimata manusia tp mulia disis Allah cukuplah:)

      ReplyDelete
    16. tak kisah nya banyak duit hanya Jesus yang tahu niat hati dan budi kita yang baik, Tuhan memberkati yang memberi.

      ReplyDelete
    17. Artikel tok lgsg xmembantu.. tok akan menyebabkan nya mjadi sasaran org yg golongan celaka!

      ReplyDelete