Browsing "Older Posts"

 • Latest List Of ATMs Hacked Since Saturday

  By Salfian Nawawi → Tuesday, 30 September 2014

  KUALA LUMPUR: List of 17 automatic teller machines (ATM) hacked by a syndicate from South America since Saturday.

  No bank account holders reported losing their money.

  Kuala Lumpur

  ATM in Jalan Imbi; Sept 28; loss RM92,900

  Selangor

  ATM in Jalan Yong Shook Lin, Petaling Jaya; Sept 27; loss RM303,000

  ATM in Section 14, Petaling Jaya; Sept 29; loss RM395,850

  ATM in Dataran Sunway, Petaling Jaya; Sept 29; loss RM221,160

  ATM in USJ Subang Jaya; Sept 27; loss RM265,600

  ATM in Kota Damansara; Sept 29; loss RM285,700

  ATM in Kelana Jaya; Sept 29; Loss unknown

  ATM in Klang; Sept 29; loss RM150,000

  ATM in Puchong; Sept 29; Loss unknown

  ATM in Shah Alam; Sept 29; loss RM116,000

  ATM in Kajang; Sept 29; Loss unknown

  Johor

  ATM in Johor Baharu; Sept 27; loss unknown

  ATM in Taman Molek; Sept 27; loss unknown

  ATM in Batu Pahat; Sept 27; loss RM265,000

  ATM in Kluang; Sept 29; loss RM288,200

  Malacca

  ATM in Melaka Raya; Sept 27; loss unknown

  ATM in Bandar Hilir; Sept 27; loss RM232,770

  -Bernama
 • Suspek Godam Mesin ATM Disyaki Masih Di Malaysia

  By Yusz Man →
  MELAKA: Suspek kes godam mesin ATM yang disyaki didalangi warga Amerika Latin dipercayai masih berada di dalam Malaysia.

  Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata, siasatan awal mendapati kes itu yang membabitkan empat buah bank di beberapa negeri dipercayai dilakukan kumpulan berlainan.

  "Polis kini sudah bekerjasama dengan Jabatan Imigresen bagi mengesan semua suspek terbabit

  "Kita juga sudah mengenal pasti hanya sebuah jenis mesin ATM yang mudah digodam penjenayah," katanya pada sidang media selepas Istiadat Pengurniaan Pingat Jasa Pahlawan Negara di Dewan Seri Utama, Pejabat Yang di-Pertua Negeri, Ayer Keroh di sini.

  Menurutnya, kumpulan berkenaan juga dipercayai bukan didalangi kumpulan sama yang menggodam e-mel sebuah bank di Labuan sehingga kerugian lebih RM30 juta.HM


 • Mangsa Putus Kepala Dibaham Buaya

  By Admin →

  Betong: Seorang lelaki maut selepas dibaham buaya di Sungai Rimbas, pagi tadi.

  Kejadian berlaku pada jam 10 pagi mengorbankan Mustapa Bunsu, 50, dengan mayatnya ditemui tidak berkepala dan lengan kiri pada 3.40 petang tadi. 

  Sumber polis berkata, dalam kejadian itu, mangsa bersama empat rakan ke sungai berkenaan untuk mencari pokok sagu. 

  Katanya, seekor buaya datang secara tiba-tiba lalu menyambarnya.

  "Operasi mencari dan menyelamat dijalan sebelum mayatnya ditemui lima jam kemudian kira-kira 500 meter dari lokasi kejadian.

  "Mayat kemudian dibawa ke Hospital Betong untuk bedah siasat," katanya. -metro

 • Permohonan "Papagomo" Untuk Kemukakan Bukti Baru Gagal

  By Salfian Nawawi →

  Wan Muhammad Azri Wan Deris, individu yang dikatakan sebagai penulis blog Papagomo, hari ini memfailkan permohonan untuk mengemukakan bukti baru dalam rayuannya terhadap saman Datuk Seri Anwar Ibrahim, yang mana dia diarah membayar RM800,000.

  Ini adalah susulan kepada keputusan Mahkamah Rayuan yang telah menolak permohonannya untuk memperkenal bukti baru, termasuk penulisan di blog tersebut sewaktu beliau berada dalam tahanan pada 2012.

  Mahkamah juga menolak permohonan Wan Muhammad Azri untuk menerima bukti sama dalam saman lain yang difailkan oleh peguamnya Syukri Mohamed.

  Wan Muhammad Azri mahu mengemukakan bukti tersebut sebagai bukti beliau bukanlah Papagomo sepertimana yang didakwa. - Sarawakiana
 • Another Three ATMs Hacked In KL And Malacca

  By Salfian Nawawi →

  KUALA LUMPUR: The automated teller machine (ATM) hacking blitz continues with three more banks reporting losses to Latin American gangs on Tuesday evening.

  In the capital, the latest casualty was the United Overseas Bank (UOB) branch in Jalan Imbi, which reported a loss of RM92,900.

  Federal police deputy Commercial Crimes Investigation Department (Cyber and Multimedia Crimes) director SAC Mohd Kamarudin Md Din said the bank manager lodged a report at 2.30pm Tuesday after a balance audit in one of the ATMs found that it was missing money.

  "He then checked the closed-circuit television (CCTV) on Sept 28 and found that there was a suspect who entered the bank at around 9.20am that day and withdrew money in a similar modus operandi to previous cases.

  "He entered the bank four times, dressed in different outfits each time. At the ATM he took out a phone and was able to withdraw money without touching any buttons on the machine," he said.

  In Malacca, respective managers of Affin Bank and Al Rajhi Bank branches in Taman Melaka Raya lodged police reports Tuesday, saying that their ATM's were missing a total of RM355,570.

  Malacca police chief SAC Datuk Chuah Ghee Lye said both managers lodged reports after CCTV footage revealed groups of two to three suspects have been employing the same modus operandi to withdraw money from their ATMs.

  The Al Rajhi Bank branch reportedly lost RM232,770 withdrawn by two suspects, while the Affin Bank branch lost RM122,800 to three suspects.

  "It was the same thing that has happened in other states. Investigations will be done with Bukit Aman," he told The Star.

  This brings the number of reported ATM hacks to 17, with more than RM3mil drained out of ATMs in branches belonging to Affin Bank, Al Rajhi, Bank Islam and UOB.

  Bukit Aman Commercial Crime Investigation Department director Comm Datuk Seri Mortadza Nazarene said initial investigations revealed that the suspects would open the top panel of the ATM machines using a "common key" before inserting a disc to infect the machines with a virus known as ulssm.exe.

  "After taking out the CD, they will close the panel and syndicate members would then withdraw all the money out of the ATM by typing codes into the key panel, which they receive via telephone from an accomplice," he said.

  The suspects would block the ATM slots with objects like SIM cards, paper or cigarette butts to stop other bank customers from withdrawing cash from the ATMs, he said. - The Star
 • Polis Lancar "Ops Albatross" Banteras Penjenayah Kes Godam Mesin ATM

  By Salfian Nawawi →

  KUALA LUMPUR: Polis melancarkan operasi khas 'Ops Albatross' untuk mengesan dan memberkas penjenayah yang terlibat dalam beberapa siri insiden penggodaman Mesin Juruwang Automatik (ATM), menggunakan kaedah menyuntik virus malware, 'ulssm.exe' bagi menipu sistem pengkomputeran bank.

  Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersil Bukit Aman Datuk Seri Mortadza Nazarene berkata siasatan awal menunjukkan terdapat beberapa lelaki dipercayai warga asing telah membuka panel bahagian atas ATM terlebih dahulu.

  Mereka kemudian memasukkan satu cakera padat (CD) ke dalam pembaca cakera padat (CD-ROM) yang terdapat di dalam mesin berkenaan untuk memindahkan malware itu ke dalam sistem ATM itu.

  "Selepas mengeluarkan CD, panel itu akan ditutup semula dan ahli sindiket akan mengeluarkan kesemua wang di dalam ATM itu menggunakan panel kekunci dengan memasukkan kod tertentu yang diterima melalui panggilan telefon dari rakan mereka," katanya dalam kenyataan di sini, Selasa.

  Tambahnya, slot kad ATM kemudian akan disumbat dengan objek berupa kad sim, kertas ataupun puntung rokok bagi menyekat akses pengeluaran wang oleh pengguna lain.

  Semalam, polis melaporkan satu sindiket dipercayai dari Amerika Latin melarikan wang tunai lebih daripada RM3 juta, setelah menggodam 17 mesin ATM di Selangor, Melaka dan Johor.

  Dalam kejadian penggodaman itu, tiada pemilik akaun melaporkan kehilangan wang mereka.

  Polis turut memohon kerjasama masyarakat untuk tampil ke hadapan dan menyalurkan sebarang maklumat berhubung kes jenayah itu bagi membantu siasatan dengan menghubungi mereka di talian 03-26163839. - Bernama
 • Malaysia Akan Rayu Kes Pingat Emas Wushu Negara Ditarik

  By Salfian Nawawi →

  INCHEON: Kontinjen negara masih belum hilang emas pertama yang diraih menerusi atlet wushu Tai Cheau Xuen dalam kategori gabungan nanquan dan nandao pada Sukan Asia ke-17 di sini.

  Ketua kontinjen negara Datuk Daniyal Balagopal Abdullah berkata pihaknya akan mengemukakan rayuan berhubung dakwaan Majlis Olimpik Asia (OCA) bahawa atlet terbabit gagal ujian doping.

  Beliau berkata beliau akan mengemukakan rayuan kepada jawatankuasa sementara Mahkamah Timbang Tara Sukan (CAS) kerana timbul keraguan terhadap ujian air kencing yang dijalankan terhadap atlet berkenaan.

  "Dari awal kita telah pertikaikan cara sampel itu dikendalikan. Kita akan kemukakan rayuan kepada CAS secepat mungkin, pada hari ini juga.

  "Saya akan jumpa Datuk Dr Ramlan Abdul Aziz (Ketua Pegawai Eksekutif Institut Sukan Negara (ISN) dan pihak ISN dan buat satu rayuan menerusi CAS," katanya.

  Menurut Daniyal, terdapat lima sampel atlet termasuk sampel atlet Malaysia yang dibawa bersama dan beliau tidak menafikan sekiranya berlaku kekeliruan atau kesilapan terhadap keputusan ujian yang dibuat.

  "Ia adalah kelewatan yang terlalu lama bermula dengan sampel diambil hingga diserahkan kepada makmal.

  "Mereka bagi alasan untuk kumpul sekali, baru hendak dibawa ke makmal untuk dibuat ujian. Kita akan merayu. Kita sudah menemuduga atlet terbabit dan kita dapati beliau tidak bersalah," katanya.

  OCA hari ini memutuskan untuk menarik balik pingat yang dimenangi Cheau Xuen kerana beliau didapati gagal ujian dadah.

  Menurut kenyataan pihak penganjur, ujian sampel air kencingnya yang dilakukan selepas pertandingan pada 20 Sept mendapati ia mengandungi Sibutramine iaitu bahan terlarang dalam Senarai Larangan Agensi Anti Doping Sedunia (WADA). - Bernama
 • BSN Taja Malaysiakini, Menteri Diminta Jawab!

  By Admin →
  Dari Portal MYKMU - Pengurusan Bank Simpanan Nasional perlu menjelaskan kepada umum mengapa bank tersebut membuat keputusan menyiarkan iklan mereka di portal pro-Pakatan Rakyat, Malaysiakini.com.

  Apakah asas pertimbangan iklan tersebut di Malaysiakini berbanding iklan di portal Utusan Online, Berita Harian Online, The Star Online atau Harian Metro Online?

  Sebagai sebuah institusi kewangan yang dijamin oleh kerajaan, apakah sebab pengurusan BSN memberi peruntukan iklan kepada Malaysiakini.com yang sering kali menyerang pentadbiran kerajaan Malaysia.

  Bolehkah Menteri Kewangan Kedua, Datuk Ahmad Husni Hanadzlah dan Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Ahmad Maslan memberi penerangan mengapa perkara ini boleh berlaku?

  Dulu CIMB memberi peruntukan iklan kepada Malaysiakini, sekarang BSN pula. Tidak cukup itu ada Menteri UMNO lantik bekas wartawan Malaysiakini sebagai Setiausaha Akhbar konon hendak rapat dengan Malaysiakini.

  Apa sudah jadi dengan UMNO hari ini?

  Pembaca Malaysiakini 100 ribu orang, ahli UMNO 3 juta orang, pengundi 13 juta orang. Siapa lebih utama? Menteri Kewangan Kedua dan Timbalan Menteri Kewangan dari UMNO tolong jawab sat! 
 • Alvin Uncouth, Uncultured, Says MCA Leader

  By Salfian Nawawi →

  PETALING JAYA: MCA deputy president Datuk Wee Ka Siong has described sex blogger Alvin Tan as someone uncultured and uncouth.

  Wee, who is also a Minister in the Prime Minister’s Department said even if Alvin did not agree with Malaysian leaders it was wrong of him to attack them.

  “His actions are disrespectful and he must face the full force of the law.

  “I really don’t know what is wrong with him,” said Wee after the ground breaking ceremony for a new block at SRJK (C) Kuen Cheng 1 today.

  Alvin had superimposed pig snouts on the faces of Prime Minister Datuk Seri Najib Razak, his wife Datin Seri Rosmah Mansor, Home Minister Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, Attorney-General Tan Sri Abdul Gani Patail and Inspector-General of Police Tan Sri Khalid Abu Bakar.

  He also called Najib a coward in his Facebook posting while accusing the latter of trying to hang on to power by using the Sedition Act.

  Alvin also attacked Zahid and Khalid in his Facebook postings.

  Alvin and his former partner Vivian Lee had been charged under the Sedition Act for an offensive Ramadan greeting they had put up on Facebook in July last year.

  Wee said Malaysians did not behave the way Alvin did

  “We have culture and values that we follow irrespective of race or religion.”

  Wee said people should know their limits because unnecessary actions could lead to ill-feelings. - The Rakyat Post
 • Sex Blogger: Life Without Alvin "More Peaceful", Says Vivian

  By Salfian Nawawi →

  PETALING JAYA: For Vivian Lee (pic), the ex-girlfriend of sex blogger Alvin Tan, life has been “actually more peaceful and serene” in the three months since the 26-year-old Tan jumped bail to seek asylum in the United States.

  “We used to fight a lot. Most of the fights were over petty issues,” said the 25-year-old Lee.

  Lee said in Facebook messages to The Star Online that while the couple had in fact reconciled after a much-publicised split this January, she now considers their break-up official following Tan’s disappearance to the United States.

  “Since he’s confirmed to be in the US and has cut off all communications with me, I suppose the break-up is now official. I still miss him occasionally, but I think I’m past him,” said Lee.

  She added that not being able to part ways with Tan like adults and “say our proper goodbyes” was one of her regrets, adding that she had learned a lot from Tan, whom she called “a charming man”.

  “I want to thank him for the times we had, both the good and bad. I’m grateful that the public is more interested in him, and that has allowed me to carry on with my life without the glaring attention,” said Lee.

  She added that Tan's current focus on making political statements and challenging the authorities has made her previous collaborations with him, their now-defunct “Sumptuous Erotica” sex blog and their “Sexcussions with Alvivi” YouTube channel “seem insignificant”.

  “They made me somewhat of a household name before, but now I’m contented to lead a quiet and simple life,” said Lee who is working at an office job, which she declined to elaborate on.

  Tan and Lee – known as the Alvivi pair after gaining notoriety for their now-defunct sex blog – still face two charges under the Film Censorship Act and Sedition Act for an insensitive “Ramadan greeting” that was posted on their blog last year.

  Lee and Tan regained temporary possession of their passports on May 18, but only Lee showed up on June 3 to return it.

  The Sessions Court has issued a warrant of arrest for Tan and forfeited his RM20,000 bail after he failed to return his passport on Aug 22.

  Tan has since resurfaced on Facebook with posts of himself in Los Angeles, California. - The Star
 • Malaysian Wushu Stripped Off Gold Medal After Failing Dope Test

  By Salfian Nawawi →

  INCHEON: Asian Games organisers today expelled Malaysian wushu gold medal-winner Tai Cheau Xuen after she failed a drug test, the tournament’s third doping case.

  Tai was tested after winning the Chinese martial art’s women’s nanquan and nandao all-round event on September 20, Malaysia’s first gold medal of the Games.

  She was found to have taken the stimulant sibutramine, the Olympic Council of Asia (OCA) said in a statement. The Asian Games involves 9,500 athletes from across the region.

  “The competitor has been disqualified from the competition as well as these Games, and as such her accreditation cancelled and her medal withdrawn,” said the statement.

  The official announcement of the failed test was delayed because Tai and the Malaysian Olympic Committee had asked for the B-sample to be examined, officials said.

  A Tajik footballer, Khurshed Beknazarov, and a Cambodian soft tennis player have already been expelled for failing tests.

  Nineteen-year-old Cambodia Yi Sophany was also found to have taken sibutramine, which is widely used as a dietary supplement to control weight.

  About 1,900 doping tests will be carried out on the Asian Games athletes, according to the OCA medical committee chairman M. Jegathesan.

  According to Jegathesan, there are three kinds of doping failures.

  There are the “hard-core” cheats who deliberately take the “magic pill” because they think it will help them to win. There are competitors who are pushed into doping by their coaches.

  And there are athletes who get caught through “ignorance” just by taking medicines and diet treatments.

  The Cambodian athlete told the OCA that she had taken sibutramine as part of a beauty treatment, officials said. And they acknowledged that it probably would not have helped her performance.

  But the OCA is obliged to follow the World Anti-Doping Agency rules and list of banned stimulants.

  Jegathesan said that neither of the first two cases reported were probably intentional. “I don’t think there was ever any intention to use these to cheat,” he said.

  “But we cannot make an exception to the rule simply because we are sympathetic. We have a job to do, to protect the clean athlete,” he added.

  On winning, Tai had dedicated her victory to all Malaysians for their solid backing for the national contingent in Incheon.

  “I also want to thank the National Sports Council and Olympic Council of Malaysia for the support they have given me,” she said. - AFP
 • Positif Dadah, Pingat Emas Wushu Ditarik Balik

  By DAYANG NUR ZHAHRULNIZA →

  Tai Cheau Xuen, pemenang pingat emas pertama dalam acara wushu di Sukan Asia 2014 didapati gagal dalam ujian dadah.

  Tai didapati mengambil ubat stimulan jenis sibutramine, dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh Majlis Olimpik Asia.

  Pingat yang dimenanginya terpaksa ditarik balik selepas dia menangi emas pada 20 September lalu, lapor Majlis Olimpik Asia (OCA).

  Tai merupakan atlit ketiga yang didapati positif dadah dalam temasya tersebut.

  Cheau Xuen sebelum ini dedikasikan kemenangannya kepada seluruh rakyat Malaysia dan kontinjen negara di Incheon kerana menyokongnya.-Sarawakiana
 • Tiada Militan IS Pergi Ke Iraq Menerusi Malaysia - Duta Iraq

  By DAYANG NUR ZHAHRULNIZA →

  Tiada 'pejuang jihad' Negara Islam (IS) yang memasuki Iraq secara terus menerusi Malaysia, kata Duta Iraq ke Malaysia, Prof Dr Basim Hattab Al-Tumma.

  Beliau berkata ini kerana kedutaan tersebut mengenakan protokol memproses visa yang sangat ketat bagi memastikan tiada rakyat Malaysia yang memasuki negara tersebut dan menyertai pejuang IS.

  Visa hanya dikeluarkan kepada pegawai kerajaan dan kakitangan Petronas yang bekerja dalam industri minyak dan gas di Iraq, katanya kepada Bernama.

  Dr Basim berkata Iraq juga merasa prihatin sebagaimana kerajaan Malaysia dan tidak mahu melihat pemuda Malaysia diseleweng untuk menyertai pergerakan jihad yang bertentang dengan Islam.

  Beliau berkata ia dapat membantu sekiranya Malaysia membuka semula kedutaan di Baghdad, agar boleh memantau rakyat Malaysia di Iraq.

  Kini kedutaan Malaysia di Jordan turut meliputi Iraq.

  Dr Basim berkata bertentangan dengan laporan media, kerajaan Iraq menguasai penuh keadaan di utara negara itu dan pejuang Negara Islam Iraq dan Jajahannya (ISIL) hanya terbatas di kawasan kecil berdekatan Mosul.

  "Kemaraan mereka menuju Baghdad telah dapat disekat," katanya.

  Beliau berkata polisi negaranya kini ialah mengeratkan hubungan dengan semua negara dunia.

  "Perlembagaan baharu kami tidak mendiskriminasi golongan syiah, sunah, kristian dan yahudi serta membenarkan rakyt kami bebas beragama," katanya.

  Dr Basim berkata Iraq akan memainkan peranan penting dalam Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) bagi membantu menyatutupadukan masyarakat Islam.

  Beliau berkata negaranya turut menggalakkan syarikat Malaysia menyertai pembangunan di Iraq.

  "Kami mahu melaksanakan projek pembangunan infrastruktur besar dan syarikat Malaysia boleh mengambil manfaat daripadanya," tambah beliau.

  Kini hanya Petronas yang aktif menyertai sektor petro-gas di Iraq.BERNAMA
 • Sejarah Penting Sebagai Panduan

  By JANUARIUS →

  KOTA KINABALU: Timbalan Naib Canselor Penyelidikan dan Inovasi, Universiti Malaysia Sabah (UMS) Prof Dr Shahril Yusof berkata, sejarah amat penting bagi mewujudkan sesuatu bangsa yang kukuh, kuat serta bersatu padu.

  Menurutnya, tanpa mengetahui sejarah asal usul serta cara negara ditubuhkan akan menyebabkan seseorang individu itu mudah dipengaruhi oleh pihak yang tidak bertanggungjawab dalam menyebarkan isu serta fakta yang tidak tepat.

  “Oleh itu, adalah penting untuk mempelajari sejarah bukan pada setakat menghafal nama, tahun dan sebagainya.

  “Tetapi adalah penting untuk menghayati faktor yang terhasil atau yang mempengaruhi sehingga menyebabkan terjadinya sesuatu perkara itu,” katanya pada forum perdana peringkat universiti ’51 tahun pembentukan Malaysia: Bicara tentang Sabah’.

  Beliau berkata, sejarah juga dapat membantu membangunkan diri sendiri disamping tidak akan mengulangi kesilapan yang sama terhadap sesuatu perkara yang pernah berlaku.

  Justeru katanya, ia juga dijadikan sebagai panduan dalam membuat keputusan berdasarkan sejarah dahulu di samping memperbaiki apa yang ada pada masa kini.

  “Mempelajari sejarah membolehkan kita membuat keputusan yang bijak serta membangun untuk menjadi satu bangsa Malaysia yang lebih kuat, yang lebih faham tentang diri, asal usul dan yang penting sekali tidak mengulangi kesilapan lalu,” katanya.

  Dalam pada itu, Forum yang dihadiri kira-kira 500 pelajar UMS itu membincangkan mengenai isu-isu dan persoalan mengenai Sabah berhubung dengan pembangunan ekonomi serta kejayaan yang dikecapi sepanjang tempoh 51 tahun Sabah dalam Malaysia.

  Antara ahli panel yang hadir ialah pensyarah UMS yang mempunyai kepakaran berkaitan dengan sejarah iaitu Baszley Bee Basrah Bee, Prof Madya Dr Bilcher Bala, Dr Ramzah Dambul dan Dr Zaini
  Othman manakala Moderator ialah Dekan Fakulti Kemanusiaan, Seni dan Warisan (FSKW) Prof Dato Mohd Hamdan Adnan.

  Hadir sama, Timbalan Dekan (Akademik dan Antarabangsa) FKSW, Suzalie Mohamad dan tetamu kehormat yang lain. - UB


 • UPSR: Pujian Untuk Guru, Ibu Bapa Dalam Mempersedia Murid

  By Salfian Nawawi →
  Idris bertanya sesuatu kepada murid SK Bangsar Ain Nurfitrah Badrul Hisham sebelum bermula peperiksaan ulangan UPSR sambil diperhatikan Pengetua SK Bangsar Che Norizam Abdullah (kanan) dan Pengarah Pendidikan WP Datin Nawal Salleh 
  KUALA LUMPUR: Langkah ibu bapa dan guru yang terus membakar semangat dan mempersedia murid selain kecekalan murid sendiri bagi menghadapi peperiksaan semula Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) hari ini dan 9 Okt, mendapat pujian Menteri Pendidikan Kedua Datuk Seri Idris Jusoh.

  Menurutnya, persediaan rapi yang dibuat semua pihak termasuk murid sebelum peperiksaan UPSR sebenar bermula 9 Sept lalu membolehkan murid sentiasa bersedia menghadapi peperiksaan ulangan.

  "Pelajar yang buat persediaan dengan baik akan dapat jawab dengan baik kerana ia menggambarkan apa yang mereka pelajari serta fahami sejak darjah satu.

  "Soalan bocor tidak akan beri gambaran sebenar tentang prestasi seseorang pelajar," kata Idris kepada pemberita selepas meninjau peperiksaan UPSR di Sekolah Kebangsaan (SK) Bangsar di sini, Selasa.

  Peperiksaan semula itu diadakan susulan kebocoran soalan kertas peperiksaan UPSR awal yang diambil 472,853 calon tahun ini.

  Menurut Idris, ramai yang melihat isu kebocoran kertas peperiksaan itu dari sudut positif.

  Terdahulu beliau meluangkan masa bersama 270 murid yang menduduki semula UPSR di SK Bangsar.

  Idris ketika memberi kata-kata perangsang kepada mereka berkata: "Saya (merujuk kepada murid) senyum, saya senang hati, Insya-Allah (kamu) akan dapat jawab peperiksaan dengan baik.

  "Ucap terima kasih kepada cikgu, masuk bilik peperiksaan dengan baik, tenang dan fikir untuk dapatkan keputusan yang baik."

  Peperiksaan ulangan UPSR yang berlangsung hari ini melibatkan dua mata pelajaran iaitu Sains dan Bahasa Inggeris.

  Kertas peperiksaan yang diulang semula itu ialah Sains 018, 028 dan 038 bermula 8.15 pagi dan Bahasa Inggeris 014/1 mulai 10.30 pagi dan Bahasa Inggeris 014/2 pada 12.20 tengah hari.

  Tarikh baharu bagi ujian Matematik 015/1, 025/1, 035/1 dan Bahasa Tamil 036 dan 037 pula ditetapkan pada 9 Okt. - Bernama
 • Lelaki Warga China Dihukum Gantung

  By Yusz Man →  Shah Alam: Mahkamah Tinggi, di sini, sebentar tadi menjatuhkan hukuman gantung sampai mati terhadap seorang lelaki bekerja sebagai jurutera dari China selepas didapati bersalah membunuh rakan sekerjanya tiga tahun lalu.

  Tertuduh, Fang Jinzhong, 57, didapati bersalah membunuh rakan sekerjanya, Loo Lee Keng, 28, yang juga bertugas sebagai jurutera di kilang berkenaan.

  Hukuman itu dijatuhkan oleh Pesuruhjaya Kehakiman Collin Lawrence Sequerah selepas tertuduh gagal menimbulkan keraguan munasabah terhadap pendakwaan.

  Mengikut pertuduhan, Fang didakwa melakukan perbuatan itu pada 6 Julai 2011 di stor maintenance Kilang Press Metal Bhd, Lot 6464, Batu 5 3/4 Jalan Kapar, Bukit Raja, Klang.

  Pendakwaan dibuat Timbalan Pendakwa Raya Faten Hadni Khairuddin manakala tertuduh diwakili peguam Lim Chi Chau dan Lai Chee Hoe.-HMetro
 • Aliff Aziz Curi Telefon Bimbit?

  By uMieySurianie →
   
  Penyanyi kelahiran Singapura Aliff Aziz berdepan hukuman penjara 20 hari sekiranya gagal melunaskan denda berjumlah $2,000 berikutan kesalahan mencuri dua buah telefon bimbit.

  Kesalahan itu dilakukan pada Mei lalu apabila dia mencuri telefon berjenama HTC One dan Samsung Note 1 milik dua individu berbeza.

  Akhbar terbitan Singapura itu turut melaporkan Aliff telah didakwa pada 16 ogos lalu atas kesalahan yang dilakukan.-Media Hiburan

  Berikut ialah keratan akhbar Singapura yang melaporkan berita ini:-
   
   
 • DAP Racuni Pemikiran Masyarakat Luar Bandar

  By JANUARIUS →

  KUCHING: Democratic Action Party (DAP) dilihat semakin terdesak apabila cuba meluaskan pengaruh mereka dengan “menyelinap masuk” ke kawasan pengundi yang dikuasai oleh Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB).

  Naib Presiden PBB Julaihi Narawi berkata lokasi sasaran parti pembangkang itu ialah dikawasan luar bandar negeri ini.

  “Strategi DAP untuk menguasai Sarawak ialah mereka perlu ‘meruntuhkan’ kekuatan PBB yang menjadi kekuatan Barisan Nasional (BN) negeri dan kebangsaan,” katanya dalam satu kenyataan.

  “Namun, apa jua cubaan DAP untuk memecahkan benteng kekuatan PBB dan BN tidak akan berhasil kerana ‘cengkaman’ PBB tidak akan longgar.”

  DAP katanya sanggup mencipta pelbagai isu bagi meracuni pemikiran masyarakat di kawasan luar bandar demi untuk meraih undi pada pilihan raya akan datang.

  Penduduk kawasan luar bandar merupakan penyokong setia dan penyumbang terbesar kepada kekuatan PBB yang juga ‘tunjang utama’ BN di Sarawak.

  “PBB akan memastikan ‘cengkaman kuasa’ terus ampuh agar tidak mampu ditembusi oleh DAP atau mana ­mana parti pembangkang yang hari ini, dilihat cenderung cuba mempengaruhi masyarakat luar bandar.

  “Bukan hanya sekadar untuk ‘mengenggam sekuat mungkin’ tetapi PBB akan ‘menghancur­lumatkan’ sebarang impian DAP untuk mengelirukan masyarakat dengan fitnah tidak berasas mereka,” katanya.

  Paling menyedihkan kata Julaihi, DAP menggunakan anak muda sebagai ‘kuda tunggangan’ untuk menyebarkan fahaman politik parti pembangkang.

  “Semoga masyarakat tidak terpengaruh dengan propaganda pembangkang yang terbukti tidak ikhlas dalam memperjuangkan kepentingan rakyat terutama di kawasan luar bandar,” jelasnya. – FMT
 • "Sebuah Kapal Terbang Telah 'Berak' Atas Kami"

  By DAYANG NUR ZHAHRULNIZA →

  New Zealand : Karen Bass mendakwa rumah dan keretanya telah diliputi dengan najis yang dibuang dari kapal terbang yang melalui kawasan rumahnya.

  Warga New Zealand itu percaya yang rumahnya telah 'dilanggar' oleh sisa najis yang besar yang dipercayai najis salah seorang penumpang kapal terbang tersebut.

  Rumah Karen Bass dilaporkan berada tepat-tepat pada landasan yang dilalui oleh kapal terbang yang terbang ke Lapangan Terbang Antarabangsa Auckland.

  "Bila saya berjalan keluar dari pintu rumah saya pagi ini, saya ternampak benda itu. Saya fikir, sebuah kapal terbang telah 'berak' atas kami."

  Karen Bass berkata aduan yang telah dibuat olehnya kepada Airways NZ tidak diendahkan.

  Pakar penerbangan, Peter Clarke pula mengatakan kes sedemikian teramat jarang sekali jika terjadi.

  "Semua pesawat komersial menyimpan bahan buangan, terutamanya dari tandas", tambah Clarke
 • Pegawai Kerajaan Harus Fahami Perkara 20 Perjanjian Malaysia

  By JANUARIUS →

  SARIKEI: Pengarah Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional Sarawak (JPNIN) Dirwana Azool berkata setiap pegawai kerajaan harus memahami sepenuhnya Perkara 20 Perjanjian Malaysia.

  Katanya langkah ini amat penting memandangkan golongan ini adalah orang perantaraan pihak kerajaan dengan peringkat akar umbi.

  “Usaha dan pemahaman ini amat penting dalam memastikan setiap salah faham dan kurangnya pengertian sesetengah pihak tentang perkara terbabit dapat diperjelaskan dengan terperinci.

  “Kita mahu setiap pegawai kerajaan diberikan penerangan berkaitan perkara ini sepanjang Program Orientasi Pegawai-Pegawai Persekutuan Perkhidmatan Awam di Sarawak agar dapat menjadi rujukan dan penjelasan kepada peringkat akar umbi dan menjernihkan setiap kekeliruan,” katanya.

  Beliau berkata demikian pada Majlis Penyampaian Sijil dan Malam Integrasi Program Orientasi Pegawai-Pegawai Persekutuan Perkhidmatan Awam Sarawak di Sarikei, malam kelmarin.

  Menurut Dirwana, perkara 20 atau 18 Sarawak diberikan penekanan untuk mendedahkan pegawai-pegawai kepada sejarah penubuhan Malaysia.

  Tambahnya, langkah itu sekali gus mengikis salah faham mengenai perjanjian itu.

  “Kita berharap penerangan disampaikan peguam daripada Pejabat Peguam Negara memberi penerangan terperinci terhadap kandungan Perkara 20 terutama melibatkan perkara khas Sabah dan Sarawak seperti pendidikan, bahasa rasmi, agama dan imigresen agar difahami para pegawai.

  “Dengan penerangan ini, peserta program mengetahui dengan mendalam kandungan Perkara 20 yang memberi keistimewaan tertentu kepada rakyat Sarawak dan Sabah yang tidak boleh dipertikaikan,” katanya.

  Program orientasi selama enam hari lima malam mendedahkan peserta pelbagai perkara seperti budaya dan adat resam suku kaum di Sarawak, struktur pentadbiran negeri serta program anak angkat membawa mereka melawat ke rumah-rumah panjang sekitar Sarikei.

  Seramai 65 pegawai persekutuan dari Semenanjung Malaysia dan Sabah yang ditugaskan di Sarawak menyertai program itu.

  Turut hadir Pegawai Daerah Sarikei Khalid Andong dan Pegawai JPNIN Bahagian Sarikei Ahmad Norkamal Abdul Malik. - UB
 • Search For MH370 To Enter New Phase

  By Salfian Nawawi →

  SYDNEY: The search for Malaysia Airlines Flight MH370 enters a new underwater phase this week almost seven months after the jet went missing, with two specialist ships to join the hunt.

  An undated handout illustration obtained, shows a Fugro autonomous underwater vehicle (AUV) launched from the Australian-contracted survey ship M/V Fugro Discovery as part of a new high-resolution search for missing Malaysia Airlines flight MH370 to begin in early October, after the mapping of some 110,000 square kilometres of the remote area’s vast sea floor. — AFP photo
  An undated handout photo obtained, shows the Australian-contracted survey ship M/V Fugro Discovery, which along with the Malaysian-contracted GO Phoenix, will soon start a new high-resolution search for missing Malaysia Airlines flight MH370 early next month, after the mapping of some 110,000 square kilometres of the remote area’s vast sea floor. — AFP photo

  MH370 disappeared en route from Kuala Lumpur to Beijing on March 8 with 239 people onboard and no trace of the Boeing 777-200 has been found despite a massive air, sea and underwater search.

  Authorities have since used technical data to focus the search in the southern Indian Ocean far west of Western Australia along the thin, long arc from which the plane emitted its last satellite ‘handshake’.

  Australia has been spearheading the hunt for the plane, which is believed to have come down after mysteriously diverting off-course, leaving search teams with a dauntingly vast task that has been beset by false leads and initial confusion – to the continued frustration of grieving relatives.

  The latest phase to begin in early October will see two ships – Fugro Discovery and Malaysian-contracted GO Phoenix – send sophisticated sonar systems some 5,000 metres below sea level to search the ocean floor using sound waves, the Australian Transport Safety Bureau (ATSB) said.

  The systems, attached to the ships by tow cables up to 10 kilometres long, have been programmed to detect the biggest parts of the aircraft that are likely to be in one piece, such as engines, landing gear and fuselage, the ATSB’s Peter Foley said.

  If ‘abnormalities’ are detected, the ships will return to those areas and pilot the vehicles ‘slower and lower’, using cameras to look at the sea bed, said Foley who is in charge of search operations.

  Foley said he was “cautiously optimistic” the underwater probe would be successful, but he acknowledged the “very challenging” conditions faced by the search teams at the remote and largely unexplored location.

  On the surface, the ships and their crew operate in cold, windy conditions and on rough seas with waves as high as 12 metres.

  Underwater, the searchers are discovering new features in a varied terrain previously mapped with coarser resolution using limited satellite data.

  “Given the area that we are going to need to potentially search, it’s an extraordinary challenge,” Foley said.

  The new phase follows the mapping of some 110,000 square kilometres (44,000 square miles) of the remote area’s vast sea floor since May – by Chinese survey ship Zhu Kezhen and the Australian-contracted Fugro Equator.

  With the search zone cutting across Broken Ridge – a mountainous sea floor structure formed by spreading plate margins – the three-dimensional maps produced from the survey by Geoscience Australia have revealed an underwater world of volcanoes, ridges and deep trenches.

  The changes in height, with ridges up to 300 metres high and trenches some 1,400 metres deep, point to the tough job ahead.

  But the data could also inform other research after the underwater probe is concluded.

  “What it is giving us is some background on the evolution of the continental plates that exist in this area, the geology of the sea floor…and it gives us places to look at in future for biological communities,” Stuart Minchin, from Geoscience Australia, told AFP.

  “Having this kind of information about the sea floor also impacts our modelling of ocean currents and provides some background information for potential tsunami impact modelling down the track,” added Minchin.

  He said the mapping had identified new features, including a ridge six kilometres wide, 15 kilometres long and nearly 2,000 metres above the sea floor, as well as two volcanoes and seamounts, which are remnants of volcanoes.

  The ATSB said on September 24 that further refinement of communications and flight data from MH370 would be used to determine the first areas to be scoured by the ships, “which will most likely extend south” of the previous priority zone.

  The team has also hired a sonar specialist who worked with Air France AF447’s recovery team after that plane crashed in the Atlantic Ocean in 2009, with many similar challenges – such as water depth and terrain – in the searches, Foley said.

  “We are totally focused on finding that aircraft and we’ve got really expert help, so optimism is high,” he said. - BP
 • Shalwati Norshal Bebas Dari Penjara

  By Yusz Man →
   

  KUALA LUMPUR: Rakyat Malaysia, Shalwati Norshal, 46, yang dipenjara 14 bulan di Penjara Hinseberg, Sweden, kerana mengasari serta mencabuli integriti empat anaknya, dibebaskan semalam.

  Beliau disambut kakaknya, Noor Azila Makhzan, 52, sebaik melangkah keluar dari penjara itu pada jam 9.35 pagi (3.35 petang waktu Malaysia).

  Sebelum ini, Mahkamah Daerah Solna di Stockholm mendapati Shalwati dan suaminya, Azizul Raheem Awaluddin, 38, yang juga Bekas Pengarah Pelancongan Malaysia di Sweden, bersalah atas tuduhan mencabuli integriti dan mengasari empat anak mereka, Aisyah, 15; Ammar, 12; Adam, 11 dan Arif, tujuh tahun.

  Shalwati dihukum penjara 14 bulan dan diperintah membayar pampasan SEK67,200 (RM33,909) manakala Azizul dijatuhi hukuman penjara 10 bulan dan diperintah membayar pampasan SEK36,400 (RM18,367) kepada anak mereka.

  Azizul telah dibebaskan 9 Julai lalu. Penantian anak-anaknya kini berakhir apabila ibunya dibebaskan.

  Baca:   "Saya tidak sabar nak jumpa ibu" - Aishah
 • Beli Minuman Keras, Dapat Belaian Wanita

  By uMieySurianie →
   
  Sebuah pusat hiburan menawarkan beli minuman keras dapat belaian wanita seksi dan ia merupakan pakej yang ditawarkan.

  Ini adalah salah satu taktik  pusat hiburan itu untuk menarik lelaki berkunjung di premis mereka di Medan Imbi.

  Pusat hiburan berkenaan mengaut keuntungan dengan menggalakkan pelanggan memeluk serta meraba wanita pelayan pelanggan (GRO) asalkan mereka membeli minuman keras.

  Premis yang menjadi tumpuan ramai lelaki hampir setiap malam itu menyediakan ramai GRO warga asing dan pelanggan hanya perlu belanja serendah RM50 untuk bermesra dengan wanita terbabit.
   
   
   
 • Bank Tempatan Di Labuan Alami Kerugian RM30 Juta.

  By Yusz Man →

  Sebuah bank tempatan mengalami kerugian 30 juta ringgit akibat penipuan melalui emel yang membabitkan tujuh transaksi di Wilayah Persekutuan Labuan.

  Timbalan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (Jenayah Siber dan Multimedia), SAC Mohd Kamarudin Md Din memaklumkan, pihak polis kini sedang menjalankan siasatan lanjut bagi mengenal pasti suspek yang terlibat.

  "Ini adalah merupakan emel fraud dimana pihak bank telah menerima arahan melalui emel dan pihak bank patuh kepada arahan tersebut dan telahpun memindahkan sejumlah wang ke dua akaun tersebut sepertimana dalam arahan emel berkenaan. Dan kemudian pihak syarikat tersebut menafikan bahawa emel  tersebut adalah dari pihak mereka. Dan ini adalah bukan penggodaman mesin dan lebih kepada emel 'scam', tambahnya ketika dipetik daripada hasil temubual dari Astro Awani.

  Pihaknya juga percaya sindiket tersebut bukan dari kumpulan sama yang menggodam mesin ATM seperti yang dilaporkan sebelum ini.-Sarawakiana  sumber 
 • Wajah Individu-Individu Disyaki Terlibat Dalam Kes Godam ATM

  By Salfian Nawawi →
  Di atas adalah wajah individu-individu, warga asing Latin Amerika yang dipercayai terlibat dalam kes pengodaman mesin ATM yang di ambil dari CCTV di permis-permis kejadian.

  Setakat semalam (Isnin) sebanyak 10 kes (dua kes pada hari Ahad dan lapan kes pada hari Isnin) berkaitan pengeluaran wang di mesin-mesin ATM yang melibatkan kerugian lebih dari RM1 juta ringgit.

  Setakat ini, kes penggodaman mesin ATM hanya melibatkan Bank Al- Rajhi, Bank Affin dan Bank Islam di Negeri Selangor dan berikut adalah lokasi bank-bank yang telah digodam:

  1. Cawangan bank: Al- Rajhi Kota Damansara, PJ
  Masa Kejadian: 29.9.14 @ 12:46 am Kerugian: RM285,700

  2. Cawangan bank: Affin Bank Jalan Yong Shook Lin, PJ
  Masa kejadian: 27.9.14 Kerugian: RM303,000

  3. Cawangan bank: Affin Bank USJ10/1J
  Masa kejadian: 27.9.14 @ 5:30 pm Kerugian: RM265,000

  4. Cawangan bank: Al- Rajhi Seksyen 9, Shah Alam
  Masa kejadian: 29.9.14 @ 12:30 pm Kerugian: RM116,000

  5. Cawangan bank: Al-Rajhi Wisma Metro Kajang
  Masa kejadian: 29.9.14 @ 12:46 am Kerugian: belum diketahui

  6. Cawangan bank: Al-Rajhi Puchong
  Masa kejadian: 29.9.14 @ 01:12 am Kerugian: belum diketahui

  7. Cawangan bank: Al-Rajhi Kelana Jaya
  Masa kejadian: 29.9.14 @ 12:46 am Kerugian: belum diketahui

  8. Cawangan bank: Al-Rajhi Jalan Raja Bot, Klang
  Masa kejadian: 29.9.14 @ 4:00 pm Kerugian : RM150,000

  9. Cawangan bank: Bank Islam Seksyen 14, PJ
  Masa kejadian: 29.9.14 @ Kerugian: RM 395,850

  10. Cawangan bank: Bank Islam Jalan PJU 5/5 Dataran Sunway
  Masa kejadian : 29.9.14 @ Kerugian: RM: 221,160

  Dari raut wajah suspek-suspek yang dirakam dari CCTV tersebut, mereka dipercayai berumur dalam lingkungan 20 ke 30-an.

  Sumber polis memberitahu Sarawakiana bahawa pihak berkuasa di setiap sempadan di seluruh negara sedang dalam keadaan berjaga-jaga dan siap-siaga sekiranya suspek-suspek tersebut ingin melarikan diri dari negara ini. - Sarawakiana
 • Dua Gambar Ahli Politik Tanpa Pakaian Tersebar

  By uMieySurianie →

   
  Foto bogel ahli politik cantik asal Ukraine bernama Olga Lyulchak tersebar di internet dan telah menimbulkan kontroversi di negaranya.

  Seperti dilapor detikINET, Olga, 30, bagaimanapun tidak mempeduli penyebaran gambar bogel tersebut. Calon ahli parlimen yang baru saja kalah dalam pilihan raya tempatan di bandar Kiev itu menganggap foto bogelnya bukan porno melainkan sebuah karya seni.

  "Dunia ini menghargai karya hebat dari artis seperti Van Gogh. Mereka itu mencipta karya berunsur bogel yang cantik dan aku mengaguminya," katanya sebagai alasan bahawa berbogel tidak seharusnya dianggap lucah.

  "Pada saat ini, wanita yang tampil telanjang disebut sebagai sesuatu yang kesat. Saya tidak mengerti. Seharusnya mereka dianggap sebagai karya seni yang murni," tambahnya

  Olga adalah ahli parti Ukraine Democratic Alliance for Reform (UDAR). Memang foto bogelnya yang tersebar tidak terlalu frontal, tapi tetap saja ia dihujani kritikan kerana dianggap lalai menjaga foto peribadinya. Tambahan lagi dia cukup dikenali di Ukraine.
   
 • PKR Tak Puas Hati Selagi Khalid Tak Dikenakan Tindakan

  By JANUARIUS →

  Kuala Lumpur: Penganalisis politik, Profesor Dr Ahmad Martadha Mohamed menyifatkan tindakan PKR yang terus mencari kesalahan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim adalah sesuatu yang tidak wajar.

  Ini kerana menurut beliau, PKR tidak akan berpuas hati sehingga Khalid dikenakan tindakan undang-undang, meskipun beliau telah dipecat daripada parti dan ‘dipaksa’ untuk meletakkan jawatan.

  “Saya melihat sebenarnya tindakan yang dilakukan oleh kepimpinan PKR ini lebih menunjukkan bahawa mereka masih tidak berpuas hati dengan Tan Sri Khalid Ibrahim.

  “Jadi sebab itulah antara tindakan yang cuba dibuat adalah mengkaji semula keputusan-keputusan yang dibuat beliau (Khalid) dan cuba membongkar apa juga kerjasama dan perjanjian yang dibuat terutama bagi melihat adakah berlakunya unsur-unsur salah laku,” katanya ketika dihubungi.

  Kepimpinan parti itu terutama sekali Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim dilihat kerap kali mahu menyegerakan pendedahan semua kandungan perjanjian pembangunan yang dibuat oleh Khalid sebelum meninggalkan legasinya.

  Ia termasuklah perjanjian air dengan kerajaan persekutuan yang melibatkan operasi rawatan dan pengedaran dalam industri bernilai RM30 bilion, pembinaan loji rawatan air Langat 2 RM3.6 juta dan projek Lebuhraya Kinrara-Damansara (Kidex).

  Sehubungan itu, Martadha menasihatkan agar PKR terus maju ke hadapan dan menumpukan pembangunan negeri Selangor tanpa membuang masa untuk mempertikaikan kepimpinan sebelum ini.

  PKR turut disifatkannya parti yang tidak menunjukkan contoh yang baik kepada barisan ahlinya dengan melakukan tindakan seperti itu yang hanya ‘politik dendam’ semata-mata.

  “Ini menunjukkan satu tindakan yang tidak profesional dan bagi saya tidak wajar terutama bagi saya mengambil kira sumbangan Khalid yang mentadbir negeri Selangor dalam keadaan yang kita lihat cukup baik sebelum ini.

  “Mereka perlu lebih profesional dalam apa-apa tindakan pun. Kerana tindakan sebegini akan menjadi contoh kepada kepimpinan yang lain,” jelasnya. – Suara TV
 • Nasi Lemak Ke Pasaran Jepun Sebagai Ikon Makanan - Tourism Malaysia

  By Yusz Man →
   

  KUALA LUMPUR: Nasi Lemak dipilih sebagai ikon dalam usaha memperkenal makanan, kebudayaan dan destinasi percutian Malaysia ke pasaran Jepun.

  Kenyataan Tourism Malaysia menyebut Nasi Lemak dipilih sebagai sebahagian kempen 'Sudah Makan?' yang dilancar pada 25 Sept di Tokyo dengan bantuan selebriti makanan Jepun Kentetsu Koh sebagai Penasihat Makanan Malaysia.

  "Kempen itu akan diikuti beberapa promosi makanan termasuk 'Malaysian Jazzy Night and Food' dari 17 hingga 31 Okt di Tokyo selain karnival restoran di Kai Jyo Row, Lapangan Terbang Nagoya Chubu Centrair dari 7 Sept hingga 16 Nov," katanya.

  Menurut Tourism Malaysia, 15 restoran Malaysia di Jepun akan turut mengambil bahagian dalam promosi serupa dari 1 Nov hingga 31 Jan bagi mempamer hidangan lazat Malaysia kepada rakyat negara itu.

  Kempen itu diadakan bersempena penyertaan ke-36 Tourism Malaysia dalam Ekspo Pelancongan Persatuan Ejen Pengembaraan Jepun (JATA) 2014 dari 25 hingga 28 Sept.

  Kehadiran Malaysia pada ekspo itu tahun ini adalah secara besar-besaran dengan sejumlah 17 organisasi terdiri daripada Tourism Malaysia, Malaysia Airlines, Lembaga Pelancongan Sarawak, Lembaga Pelancongan Sabah, hotel dan agensi pelancongan di bawah Pavilion Malaysia bertema 'Year of Festivals 2015'.

  Pavilion Malaysia, yang dihias mengikut tema 'Festival dan Budaya', dirasmikan Pengarah Bahagian Promosi Antarabangsa (Asia Utara dan Asia Timur) Tourism Malaysia Nor Aznan Sulaiman.

  Jepun merupakan pasaran utama sektor pelancongan di Malaysia dengan 513,000 ketibaan pelancong dari negara itu pada 2013.- BERNAMA
 • Banjir Kilat Melanda Kajang

  By DAYANG NUR ZHAHRULNIZA →

  Hujan lebat lebih sejam petang semalam menyebabkan beberapa kawasan di sekitar Jalan Abdul Aziz, di sini, dilanda banjir kilat.

  Keadaan ini menyebabkan berlaku kesesakan lalu lintas manakala orang ramai pula sibuk mengalihkan kenderaan masing-masing bagi mengelak ditenggelami seperti yang pernah berlaku sebelum ini.

  Seorang pengusaha sebuah restoran, Jalal Din, 42, berkata, air mula melimpahi restorannya kira-kira jam 3.30 petang dan surut sepenuhnya sejam kemudian.

  “Bagaimanapun, banjir kilat ini tidak terjejas teruk berikutan air hanya naik beberapa sentimeter sahaja.

  “Ini kali ketiga banjir kilat berlaku di sini sejak 2011. Kejadian petang tadi (semalam) turut menyebabkan kesesakan lalu lintas, namun tiada kenderaan yang terperangkap,” katanya.

  Katanya, banjir kilat paling teruk berlaku pada akhir 2011 menyebabkan pekan Kajang dinaiki air secara mendadak, sekali gus merosakkan barangan di beberapa buah kedai.

  Tinjauan mendapati sistem saliran terutama longkang yang kecil menyebabkan air melimpah ke atas jalan raya.

  Walaupun banjir kali ini tidak seburuk sebelumnya, tetapi orang ramai berharap Majlis Perbandaran Kajang (MPKj) dan Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) perlu bertindak bagi memastikan tiada lagi banjir kilat.-HM
 • Bomoh Halau Jin Dalam Rahim

  By uMieySurianie →
   
  Gambar Hiasan
   
  Riyadh: Seorang bomoh memperkosa remaja yang mendapatkan rawatan kerana masalah psikologi selepas dia membohongi mangsa kononnya terdapat jin dalam rahimnya.
   
  Bomoh berkenaan memberitahu gadis itu, dia mempunyai kekuatan untuk menghalau jin berkenaan dalam satu sesi rawatan saja jika dia mahu berubat di rumahnya.

  Apabila mangsa yang umurnya tidak didedahkan datang ke rumah bomoh terbabit, lelaki itu merogolnya.

  Polis menahan bomoh berkenaan selepas mangsa yang masih dara itu menyedari kesilapannya dan membuat laporan polis.

  “Lelaki itu memberitahu mangsa rahimnya dihuni jin dan dia mahu menghalaunya,” menurut laporan akhbar tempatan, memetik kata-kata polis.

  Kisah itu menjadi viral di media sosial Saudi dan ramai pembaca mengecam bomoh itu dan ada juga yang menyelar gadis berkenaan.

  “Nampaknya masyarakat kita masih percaya perkara khurafat dan mengamalkan upacara sebegini atas nama agama. Kami meminta kementerian kehakiman dan dalam negeri, menghukum Raqi,” kata aktivis masyarakat terkenal negara itu, Souad Al Shammari. Bagaimanapun, seorang pembaca, Sarah Al Waleed mempunyai pendapat berbeza.

  “Gadis itu yang senang-senang menyerah diri kepada bomoh itu memang bodoh,” katanya.

  Seorang lagi pembaca bernama Dalal bersetuju dengan berkata: “Kenapa menyalahkan bomoh saja. Kenapalah bodoh sangat gadis itu sehingga membenarkan dirinya diperkosa.” - Agensi
 • Lawatan Beri Gambaran Suasana Hidup, Pembangunan Sarawak

  By JANUARIUS →

  KUCHING: Penganjuran program lawatan melibatkan rakyat dari negeri lain ke Sarawak mampu membuka mata dan memberi gambaran jelas tentang suasana hidup serta pembangunan yang dikecapi di negeri ini.

  Menteri Kebajikan, Wanita dan Pembangunan Keluarga (KKWPK) Datuk Fatimah Abdullah berkata, terdapat rakyat di negeri lain beranggapan keadaan hidup masyarakat di Sarawak masih lagi mundur.

  Justeru, beliau amat menyokong agar lebih banyak program lawatan melibatkan penyertaan dari rakyat dari Semenanjung Malaysia ke negeri ini.

  “Saya ingin berkongsi kisah sewaktu menuntut di universiti sekitar tahun 70-an di mana dahulu orang berpendapat orang Sarawak masih tinggal di atas pokok, sebab itu saya amat menyokong program lawatan seperti ini bagi memberi peluang rakyat dari negeri lain bertemu, berinteraksi dan bersosialisasi sekali gus menghapuskan prasangka sedemikian,” katanya.

  Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Makan Malam Ramah Mesra Integrasi anjuran Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional (JPNIN) melibatkan rombongan Kawasan Rukun Tetangga (KRT) dari Sabah dan Kelantan di sebuah hotel di sini malam kelmarin.

  Pada masa sama Fatimah memberitahu, program lawatan itu juga dapat menyuburkan lagi perpaduan dan integrasi antara rakyat di negara ini.

  “Perpaduan dan integrasi tidak datang dengan sendiri kerana itu kita perlu menjalankan dan melaksanakan program serta aktiviti sama ada dalam jangka panjang mahupun pendek bagi menyuburkannya.

  “Malah, melalui lawatan ini juga kita dapat melihat dengan mata kita sendiri keadaan sebenar di sesebuah negeri itu,” tambahnya.

  Terdahulu, Menteri Pembangunan Masyarakat dan Hal Ehwal Pengguna Sabah Datuk Jainab Ahmad Ayid ketika berucap berkata, bilangan KRT di Sabah dijangka menjangkau 800 kawasan menjelang hujung tahun ini.

  Menyentuh mengenai program lawatan itu, beliau memberitahu bahawa selain mengukuhkan perpaduan dan integrasi, ia dapat dijadikan landasan terbaik memperkenalkan produk tempatan.

  “Di Sarawak memang popular dengan kek lapisnya begitu juga di Sabah tidak kurangnya, lawatan ini dapat memberi peluang kepada kami membantu meningkatkan ekonomi tempatan,” ujarnya.

  Hadir sama Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sadong Jaya Aidel Lariwoo, Timbalan Pengarah JPNIN Sarawak Giri Nyareng, Setiausaha Tetap KKWPK Rodziah Morshidi, Pengarah JPNIN Sabah Delin Liet Blaun, Pengarah Biro Wanita Noriah Ahmad, Pengarah Jabatan Hal Ehwal Khas Hassan Busu dan tetamu kehormat lain. - UB

 • Boy, 15, Guilty Of Manslaughtering His Girlfriend On His Birthday

  By Salfian Nawawi →

  A teenage boy has been found guilty of shooting his 15-year-old girlfriend dead after she went to give him a birthday present.

  Shereka Fab-Ann Marsh died after a single bullet from a counterfeit 1930s Italian Beretta pistol struck her in Hackney, east London, in March.

  The boy, 15, was cleared of her murder but found guilty of manslaughter.

  He was also found guilty at the Old Bailey of possession of a firearm with intent to endanger life.

  'Negligent actions'
  The boy, who cannot be named for legal reasons, was remanded in custody for sentencing on a date to be fixed.

  In March, Shereka had gone to give the boy a birthday present, the court heard.

  After the shooting the boy called 999 but Shereka had suffered serious internal bleeding and could not be saved, jurors heard.

  Following the verdict, in a victim impact statement, Shereka's mother Shyrine Mills said: "Shereka's life was tragically cut short because of the negligent actions by one of her peers who took it upon himself to involve himself in activities that no child should ever be involved with.

  "Guns are not toys and should only be handled by trained professionals in extreme circumstances."

  In court, the boy recreated the moment the incident happened, holding his hands together and pointing his fingers towards jurors from the witness box.

  Under cross examination, he showed how he was holding the gun with both hands and "waving it" around when he "accidentally pulled the trigger".

  He denied that he was posing with the weapon and that was why he had to have his fingers on the trigger.

  'An accident'
  The boy had insisted that he loved his girlfriend and had no reason to hurt her.

  On his arrest at the house, the boy told officers it was "an accident" and exclaimed: "Am I going to hell?" and: "My girl died on my birthday."

  Officers went on to examine the boy's mobile phone and found two pictures of him posing with handguns, one of which was pointing at the person who took the photograph.

  A search of the boy's bedroom uncovered a stab vest and body armour, but the boy said it was not his.

  Jurors were told how the boy initially lied to police about how the shooting happened.

  He claimed to have found the gun on Hackney Marshes but later admitted he had been given it to hide for a man in his 20s he refused to name.

  It can now be reported that the gun which killed Shereka was "hot property", according to prosecutor Jonathan Rees.

  It had been used in a shooting in Finsbury Park the month before in which a car passenger was injured. - BBC
 • Pas Rebel Duo To Be Dropped While Nik Abduh Accused Of Taliban Mode

  By Salfian Nawawi →

  KUALA LUMPUR: The two Pas assemblymen who broke rank from the party over the Selangor leadership crisis are almost certain to be dropped by the party in the next general election.

  Pas central committee member Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz said his father, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, who is the party’s spiritual leader had personally told him of the decision at the height of the crisis about three weeks ago.

  The duo, Saari Sungib (Hulu Kelang) and Hasnul Baharuddin (Morib) had signed a statutory declaration along with their collegues from PKR and DAP to support the candidacy of PKR president Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail’s candidacy as Selangor menteri besar.

  Nik Abduh said what they did was a transgression against the party’s stand on the issue.

  “My father told me that what Saari and Hasnul did is wrong. He however did not say much or seem dejected, but wholeheartedly agreed that the duo should not contest (an election) on behalf of Pas again,” said Nik Abduh when contacted yesterday.

  Saari and Hasnul at a fundrasing dinner hosted by DAP on Saturday, admitted that they were pressured from the attacks by party colleagues.

  At the recent muktamar, Pas president Datuk Seri Abdul Hadi Awang accussed the duo as had been “bought”, other than labeling them as “barua” (stooges) of DAP and PKR.

  Hasnul had however, retaliated by expressing his willingness to contest on DAP’s ticket in the next general election.

  “I will go against all odds. I am ready. It is alright if I will not be fielded (in the next general election) as a Pas candidate. I can contest under DAP,” Hasnul was quoted as saying at the dinner function.

  In rebuking Hasnul, Nik Abduh in a Facebook posting described the latter had further “adorned his betrayal by standing ready to contest for DAP.”

  “The devil (syaitan) will furnish 1,000 excuses for a traitor to justify his reasons. One of them (the two assemblymen) in his willingness to contest for DAP, has further substantiated the words of my father,” said the Pasir Mas member of parliament.

  Meanwhile, DAP leaders yesterday chided Nik Abduh for claiming that the party had been bullying Pas and urged him to stop acting “like a Taliban member”.

  Fresh from his reappointment as Selangor executive councilor, V. Ganabatirau said Nik Abduh should “get off his moral high horse” and review his blunt statement.

  “He (Nik Abduh) needs to stop being in denial and desist from thinking that he is morally superior than others.

  “Nik Abduh must think more about the people’s needs (in Selangor). If he continues to be in “taliban mode”, he is not going to contribute to the country’s future,” the Kota Alam Shah assemblyman said.

  DAP’s Bukit Gasing Assemblyman R. Rajiv, when contacted, refuted Nik Abduh’s allegations.

  “Where is the element of bullying he is referring to? Let us all (in Pakatan) move on from this episode (the Selangor leadership crisis),” he said via Whatsapp.

  On Sunday, Nik Abduh fired a broadside at PKR and DAP, accusing them of “bullying” the Islamic party. He claimed that DAP and PKR were encouraging Pakatan supporters to hate Pas. - NST
 • Polis Lancar Ops Godam ATM

  By Salfian Nawawi →

  KUALA LUMPUR: Polis kini melancarkan 'Ops Godam ATM' melibatkan pasukan khas daripada Polis Bukit Aman dan polis kontinjen negeri berkaitan susulan beberapa insiden Mesin Teler Automatik (ATM) digodam mengakibatkan lebih RM1 juta lesap setakat ini.

  Timbalan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK)(Jenayah Siber dan Multimedia) SAC Mohd Kamarudin Md Din berkata penjenayah yang terlibat akan diburu secara besar-besaran.

  Menurutnya, polis percaya anggota sindiket yang dikatakan berasal dari Amerika Latin dan Asia Barat itu masih berada di negara ini.

  "Justeru, kami mengaktifkan pemantauan di setiap pintu masuk negara sama ada melalui jalan darat, laluan laut dan laluan udara," katanya kepada Bernama hari ini.

  Terbaharu, polis menerima satu lagi laporan berhubung kejadian menggodam mesin ATM melibatkan cawangan sebuah bank di Kota Damansara, mengakibatkan kecurian kira-kira RM300,000.

  Affin Bank dalam kenyataan menyatakan bahawa sejumlah RM1.271 juta dicuri daripada enam mesin ATM kepunyaan Affin Bank Berhad dan Affin Islamic Bank Berhad di Johor, Melaka dan Selangor.

  Mesin ATM terbabit terletak di Johor Baharu, Batu Pahat dan Taman Molek di Johor; Melaka Raya; selain PJ State dan USJ di Selangor.

  Menurut bank itu lagi data pelanggan bagaimanapun tidak diganggu atau dikompromi.

  Menurut polis, insiden di Kota Damansara itu melibatkan kecurian wang dalam satu mesin ATM walaupun dua ATM didapati diusik penjenayah.

  Secara kasar, tujuh mesin ATM milik dua kumpulan perbankan digodam, dipercayai menggunakan sim kad telefon dan sistem teknologi tertentu, sejak Sabtu lepas.

  Menurut Mohd Kamarudin, pihak bank terlibat sedang menjalankan semakan bagi menentukan tarikh sebenar kejadian yang menimpa institusi masing-masing.

  Mengulas lanjut, Mohd Kamarudin berkata gambar suspek hasil rakaman kamera litar tertutup (CCTV) kini disebarkan di seluruh negara termasuk bagi tujuan pemantauan di pintu masuk.

  Menurutnya, belum ada tangkapan dibuat dan identiti suspek masih belum dikenal pasti. - Bernama